
Mijn eerste folderwijkje, ergens eind jaren negentig op mijn 14e. Toen we nog betaalden met de gulden. Een paar tientjes per week leverde het op, en wat was ik daar trots op. Voor mij waren het gouden tijden.
Mijn eigen geld! Geld waarmee ik kon doen wat ik wilde. Ik was (en ben) niet zo van het geld direct uitgeven aan allerlei ‘onzin’ dingetjes, dus ik ging sparen. Ik moet toegeven, er is heel wat geld naar de Free Record Shop gegaan (voor de jongeren onder ons, dat was een winkel waar men CD’s kon kopen) maar over het algemeen wilde ik ook altijd een deel van mijn geld bewaren, ‘sparen voor later’ zoals dat wel werd genoemd. En dat gaat best snel als je verder geen kosten hebt en lekker thuis woont. Binnen no-time had ik dus de eerste 500 gulden gespaard. Dat werd allemaal gestort op mijn Postbank Easy Blue jongeren-rekening, waar in die tijd ook lekker wat rente bij kwam. Sparen leverde ook echt nog wat op!
Hoe anders is dat nu, anno 2022…
Sparen? Dat lukt veel mensen helemaal niet meer, de kosten rijzen de pan uit en het einde is nog lang niet in zicht. Veel mensen komen juist geld tekort in plaats van dat ze wat overhouden elke maand. En mensen die nog wel wat kunnen sparen doen het niet altijd, omdat het geld niks oplevert als het op een rekening staat. Als je niet uitkijkt kost het alleen maar geld, bovendien verdampt het ook nog door de hoge inflatie de laatste tijd.
Maar, nu las ik gisteren weer in het nieuws dat de berg aan spaargeld ondanks alles toch weer is toegenomen, er is dus nog spaargeld genoeg, hoewel het waarschijnlijk minder eerlijk is verdeeld. Zoals je vaak hoort, de rijken worden nog steeds rijker, en de armen armer…
Volgens Nu.nl:
De berg spaargeld die wij op onze rekeningen hebben, blijft weer gestaag doorgroeien. Even leek het erop dat we het geld weer lieten rollen en nam het totaalsaldo zelfs even af, maar dat is alweer achterhaald.
Uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag publiceerde, blijkt dat er in de maand juni dik 2,5 miljard euro bij is gekomen. Ons gezamenlijke spaarsaldo is nu ruim 421 miljard euro.
Na dit nieuwsbericht te hebben gelezen, ben ik gaan nadenken. Zo veel spaargeld, wat alleen maar ‘stil staat’ en heel langzaam minder waard wordt door de inflatie. Is dat slim? Natuurlijk speelt er bij veel mensen de angst dat er nog veel slechtere tijden aankomen, misschien een recessie, geen baan meer, en ik weet uit ervaring dat als men negatief is, men ook minder geld uitgeeft en de hand op de knip houdt. Maar dat is niet slim! Blijf alsjeblieft wel gewoon consumeren, daarmee bedoel ik niet dat je allerlei troep moet gaan kopen, maar slim investeren in je huis, dingen kopen die wel degelijk zinvol zijn, af en toe een keertje uit eten of een cultureel avondje, doe het gewoon als het kan! Zo blijft de economie draaien, en daar plukken we allemaal de vruchten van. Natuurlijk is het altijd slim om wel een deel te sparen, voor eventuele tegenvallers bijvoorbeeld. Al het geld wat je verdient (en niet nodig hebt voor alle vaste lasten) uitgeven is ook weer niet zo’n goed idee.
Maak dus een verdeling voor het geld wat je elke maand overhoud, ook al is het misschien maar een klein bedrag, kijk of je een deel zinvol kunt investeren (bijvoorbeeld door je huis energiezuiniger te maken), en stort een deel op een spaarrekening. Er zijn tegenwoordig ook slimme ‘Spaar-plannen’ waarbij je je spaargeld langere tijd vast zet (uiteraard bedoel ik daarmee het deel wat je ook echt even kunt missen) en er dan toch nog een paar procent rente over ontvangt. Zo levert het toch nog wat op!
Een voorbeeld hiervan is de Spaarverzekering van DELA, waar je direct kunt zien hoe het werkt en wat het oplevert.
Ik zelf moet toegeven dat ik mijn spaargeld ook alleen maar op mijn spaarrekening heb laten staan zonder er verder iets mee te doen of een verdeling te maken, maar dat ga ik nu wel doen! Hoe zit dat bij jou? Kun je nog sparen, heb je je spaargeld al jaren op dezelfde spaarrekening staan, of investeer je alles wat je hebt bijvoorbeeld in crypto? Laat het weten!